Monday, 29 August 2016

Tulis Surat Untuk Uqasha Senrose Seperti Nak Mengurat, Da'i Wan Pula Dikecam Teruk..

Tulis Surat Untuk Uqasha Senrose Seperti Nak Mengurat, Da'i Wan Pula Dikecam Teruk..





Semalam, seorang pendakwah muda iaitu Da'i Wan telah menulis satu surat khas buat Uqasha Senrose.



Namun, nampaknya tindakan Da'i Wan itu ada yang tidak bersetuju kerana dilihat seperti cuba mengurat Uqasha.


Seorang wanita bernama Khairunisa yang juga Ketua Beliawanis, telah membalas surat terbuka kepada Da'i Wan.


Ini suratnya:




SURAT TERBUKA KEPADA SAUDARA WAN DAZRIN

Lewat malam semalam saudara menulis sebuah karangan panjang mengenai satu luahan perasaan (bagi saya ia bukan mesej dakwah jika anda mendakwa begitu) yang kononnya mengajak wanita tersebut untuk istiqamah bertudung.

Oleh kerana saudara adalah public figure yang menjadi perhatian umum dan menggelar diri sebagai seorang Da'i (pendakwah), saya tuliskan surat terbuka ini bagi menyampaikan kekesalan atas tindakan saudara.

Saya keliru sebenarnya saudara cuba menyampaikan mesej dakwah pada wanita berkenaan atau sedang mengorat, memancing cinta wanita berkenaan atau mencari perhatian netizen.

Jika saudara ingin menyampaikan dakwah, mesej yang anda ingin sampaikan tidak mencapai maksud yang sebenar.

Kerana ia lebih kepada nada memujuk dan merayu kepada wanita yang bukan mahram, dengan kata-kata yang tidak matang dan ayat-ayat yang tidak sesuai sehingga mengundang fitnah yang sangat buruk. Fitnah bahawa pendakwah boleh mengambil pendekatan itu dengan tiket untuk berdakwah.

Netizen melihat ia sesuatu yang tidak salah, malah menggalakkan. Sedangkan di dalam Islam ada batasan akhlak dan syari'at yang memandu method dakwah yang suci dari kehendak nafsu atau manfaat peribadi.

Ia agak keterlaluan bila anda sampaikan di medium umum dan menyeru netizen untuk viralkan. Saudara boleh berfikir dengan matang apa yang saudara tuliskan itu sebenarnya menyampaikan maksud sebenar atau sekadar mencari perhatian netizen.

Saya kesal dengan akhlak dan tindakan saudara yang mencemarkan imej seorang Muslim yang ingin berdakwah. Matlamat tidak menghalalkan cara. Matlamat untuk menyampaikan dakwah tidak menghalalkan anda menulis ayat-ayat sedemikian yang tidak layak bagi seorang Da'i.

Oleh yang demikian, dengan penuh rasa hormat saya menyeru saudara untuk DELETE semua surat cinta saudara yang bertopengkan agama tersebut di semua saluran Facebook, Twitter dan mana-mana medium agar fitnah ini tidak jauh tersebar.

Bertakwalah kepada Allah.

Semoga Allah mengampunkan dosa saya, saudara dan seluruh netizen.

#talbisiblis
#daimilenia

Khairunnisa binti Mazlan
Ketua Beliawanis
Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA)



Dilihat banyak juga yang menyokong surat dari Khairunnisa ini.



Terkini! Uqasha Senrose Mengaku Tidak Lagi Bertudung

Uqasha Senrose Mengaku Tidak Lagi Bertudung





Terkini! Uqasha Senrose Mengaku Tidak Lagi Bertudung


Terbaru, pelakon Uqasha Senrose melalui pendedahan eksklusif kepada BH Online mengakui bahawa dia kini tidak lagi berhijab. Tambahnya lagi, dia bersedia menerima apa saja cercaan dan kecaman dari warga laman sosial mengenai tindakannya itu.


Dia mahu menjadi dirinya sendiri dan dan tidak mahu lagi dibayangi dengan kisah bertudung sebelum ini. Malah katanya, dia tidak mahu terus hidup dalam kepura-puraan.


Uqasha Senrose, 23, yang membuat pengakuan kepada BH Online bahawa dirinya sudah tidak lagi bertudung selepas tiga tahun berhijab.


“Selama tiga tahun, saya akui iman saya turun naik. Pendek kata memang tak konsisten. Saya masih muda dan keputusan bertudung itu hadir ketika hati masih berkecamuk selepas putus cinta. Mungkin juga saya tak fikir panjang.


“Saya seperti hilang arah tuju dan melihat tekad untuk bertudung itu dapat memulihkan semangat serta membuka fasa baharu dalam hidup. Tetapi sebaliknya yang terjadi.


“Malah dalam tempoh itu juga apabila keluar kontroversi itu dan ini, ada mulut yang lantang mendakwa lebih baik tak bertudung kalau buat perangai,” katanya ketika ditemui di sini, petang ini.


“Saya mahu jadi diri sendiri. Saya tak mahu dibayangi dengan kisah bertudung itu lagi. Saya rasa diri ini lebih mempermainkan agama dan seperti munafik jika bertudung tetapi tidak menonjolkan sikap yang bertepatan dengan gaya berkenaan,” katanya.




"Orang Akan Fikir Saya Yg Zalim, Sedangkan Dia Yg Mulakan Semua Ini 4 Bulan Lepas Saya Dah Nampak Dia . .". Tidak tahan Dikecam Ramai Sekali Lagi Along Cham Buat Pendedahan Tentang Bekas Isterinya


"Orang Akan Fikir Saya Yg Zalim, Sedangkan Dia Yg Mulakan Semua Ini 4 Bulan Lepas Saya Dah Nampak Dia . .". Tidak tahan Dikecam Ramai Sekali Lagi Along Cham Buat Pendedahan Tentang Bekas Isterinya



Tidak dapat dinafikan, ketika khabar angin tentang keretakan rumah tangga mereka mula tersebar, terdapat segelintir warga laman sosial yang menuding jari kepada Along Cham sebagai puncanya. Mengakui terpaksa melalui tempoh tersebut, Along Cham berharap agar bekas isterinya memohon maaf kepada kedua ibu bapanya.


“Awak tengok sendirilah, nilailah. Empat bulan saya diam. Awak nilailah. Saya tak boleh nak cakap pasal dia yang bukak semua karakter. Sebab kat mata orang, semua orang nampak saya jahat, saya zalim”


“Sebagai seorang bapa, bapa mana nak pisahkan mak dengan anak? Sebab keluarga saya bukan dalam keluarga penceraian. Takkan saya nak tengok penceraian berlaku dalam keluarga saya. Diri saya sendiri,” jelas Along kepada media selain menegaskan bahawa Zila perlu memohon maaf kepada ibu bapa pelakon dan pelawak ini.


Memetik laporan video mStar Online, Along hanya memfailkan penceraian hanya selepas bekas isterinya itu ditangkap khalwat manakala hak penjagaan anak lelaki hasil perkahwinan mereka turut berpihak kepada pelakon tersebut.


Zila pada 14 Ogos lalu telah ditangkap khalwat bersama seorang lelaki ketika ditahan sepasukan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) pada pukul 5 pagi di sebuah kediaman lelaki itu di Bukit Jalil.


Belum Sunat dan Tulisan Tauhid Teroris Gereja Medan Salah, Dia Muslim Atau Provokator?

Belum Sunat dan Tulisan Tauhid Teroris Gereja Medan Salah, Dia Muslim Atau Provokator?

 


Banyak masyarakat yang bertanya-tanya perihal keaslian identitas pelaku teror bom di Gereja Katolik Stasi Santo Yosep di Jalan dr Mansyur kota Medan, Ahad (28/8). Pun demikian dengan sikap MUI yang mencurigai adanya taktik penghancuran Islam melalui isu terorisme.

Pasalnya, Polisi menjadikan sejumlah barangbukti berupa pisau yang digunakan penyerang, KTP dan kertas bertuliskan Tauhid yang diketahui ditulis langsung dengan tangan.

Jika dilihat dari KTP, diketahui identitas pria itu beragama Islam. Sayangnya, banyak kejanggalan terkait identitas teroris berinisial IAH ini.

Diantaranya adalah kalimat Tauhid yang tertulis dikertas berukurang kecil itu, tertulis kalimat Laa Ilaaha Illallah dengan bahasa arab, namun penulisannya salah.

Penulisan yang benar:


لا إله إلا الله




Tulisan milik IAH:


ل اله إلا الله




Kurang huruf alif setelah lam yang harusnya berarti tidak ada -yang berhak disembah-. Namun jika tidak terdapat alif, maka fungsi kata itu menunjukan: benar-benar ada. Yang mengartikan kedua kata itu berbanding terbalik artinya.

Seorang Facebooker bernama Akmal Sagala memposting gambar kalimat tauhid itu. Dalam status yang ia tulis pada 28 Agustus 2016, ia mengatakan bahwa pelaku teror hanya ingin memprovokasi warga Sumatra Utara.

“Pelaku Bom Bunuh diri di Greja St.Yosep Setia Budi Medan. Orang ini hanya ingin memprovokasi sumut, ktpnya islam tp dia blm sunat, apa ada org islam yg berumur 18 thn belum disunat? Dia membuat lambang tauhid spt bendera isis, tp tulisan arabnya jelas salah, Jd tolong jgn ada yg terprovokasi kepada sara,” tulisnya.

Hingga berita ini ditulis, foto dan status Akmal sudah dibagikan lebih dari 900 pengguna Facebook.





Sumber: jurnalmuslim.com


“Awak cantik sangat malam tu. Tak berkelip mata..” – Nukilan Da’i Wan Buat Uqasha Senrose

“Awak cantik sangat malam tu. Tak berkelip mata..” – Nukilan Da’i Wan Buat Uqasha Senrose





Satu nukilan telah ditulis oleh seorang pendakwah muda iaitu Da’i Wan kepada pelakon jelita Uqasha Senrose yang baru sahaj mengumumkan dia kini telah membuka tudung.

Nukilan buat Uqasha Senrose ini adalah untuk memberi nasihat dan teguran kepada pelakon tersebut.

Jom baca:


‘Uqasha Senrose, ini hadiah dariku, seorang lelaki yang imannya turun naik sama sepertimu’
Dulu, sewaktu saya dijemput untuk sebuah event untuk bacakan doa, awak ada sama dalam majlis itu. Tetapi awak tiba lewat, awak bersama rakan-rakan artis yang lain.

Awak cantik sangat malam tu. Tak berkelip mata lelaki yang terlihat awak. Berpakaian cantik dan bertudung cantik. Kehijauan penuh. Tertutup dari atas sampai bawah. Warna2 syurga dapat saya perincikan kalau nak ikut hadis Nabi.

Saya terus sahaja tundukkan pandangan. Iyalah, ustazkan. Ececeh. Tapi hati saya kerap sahaja terasa nak terdongak melihat awak. Saya tahu saya salah. Sepatutnya saya beristighfar. Terbalik jadinya. Ha2. Itulah powernya wanita buat laki-laki.

Umur kita sama Uqasha. Tapi mungkin dunia kita berbeda, lagu Tetap Dalam Jiwa, Isyana Sarasvati.
Ya, hidup kita berbeda Uqasha. Saya jauh dibumi dan awak pula tinggi di langit.
Namun awak tahu apa?
Tak pernah sekali pun saya fikir yang kita takkan bertemu. Saya yakin kita pasti bertemu meskipun dunia kita berbeda kini.
Nak tahu sebab apa?
Sebab awak punyai agama yang sama saya miliki kini.

Uqasha, bila awak tercari-cari akan hidayah Allah swt disaat dulu awak diuji, itu mungkin sebenarnya ‘The right time’ yang mana kami seluruh rakyat Malaysia tahu, itu sepatutnya menjadi turning point untuk awak.
Awak berhijrah dengan mengenakan tudung. Meskipun sampai dinihari tak pernah sempurna, tapi awak kekal istiqomah.

Uqasha, baca ni.
‘Saya berikan pujian dan penghormatan pada awak khas dari saya sendiri sebagai seorang lelaki apatah lagi seorang yang berstatus ustaz.’
Uqasha, terima kasih untuk hidayah Allah swt yang telah sampai pada hati awak dan awak terima baik dengannya.

3 tahun lebih, dan awak masih istiqomah.

Saya puji ni, Uqasha. Saya puji kerana kita telah sama kini.

Kita telah letakkan penganggungan syariat Allah swt dalam diri kita semata untuk tunaikan perintah Allah swt.
Kita sama kini Uqasha. Tiada beza saya seorang ustaz dan awak seorang selebriti, selagi kita dua tahu yang mana patut kita agungkan dalam hidup kita.

Syariat Allah swt, that’s it. Itu yang patut kita agungkan sampai kita mati nanti Uqasha sebagai seorang Islam.
Namun saya faham.

Kehidupan awak jauh diufuk awanan nun tinggi dilangit sana. Awak hidup dilangit bersama bintang2 yang memagari hanya bulan. Makna kata kehidupan yang ‘Exclusive’. Kehidupan awak serba cantik diatas sana. Kehidupan saya pula hanya sahaja membumi ditanah gersang ini. Kadang2 mendongak juga keatas melihat kehidupan awak dan bintang2 yang lain.

‘Mungkin saya tidak punya apa-apa melainkan titipan sebuah doa untuk mereka-mereka yang diatas’ berkata saya saat mendongak itu.
Alhamdulillah, Allah makbulkannya Uqasha dan salah seorang lagi yang terpilih ialah awak.
Hari ni, awak sudi memandang ke bumi, tempat saya melihat awak.

Saya sedang berbicara dengan awak kini,
maka dengarkanlah dan fahamkan ini:
1. Kecaman manusia
2. Fitnah manusia
3. Cakap belakang manusia
4. Dengki & cemburu manusia
Ni semua ujian Allah untuk kita, Uqasha.

Saya tahu awak perempuan, awak cepat rasa tak mampu menanganinya seorang diri walaupun Allah dah bagitahu yang dia uji takkan lebih dari kemampuan hamba Dia.

Saya hadir malam ini Uqasha, berikan awak satu harapan baru untuk ubah cara hidup awak sendiri. Bukan ubah siapa awak. Itu.
Cuma saya minta, awak tanamkanlah ‘Tekad’. Itu sahaja Uqasha ya.

Pertama, untuk istiqomah ialah suasana. Awak tak nak dilabel munafik, pura-pura, dah lah pakai tudung tapi kerja berlakon, mungkin ada scene peluk sana dan sini, pegang sana sini, awak tak nak dikecam. Awak risaukan hal itu. Ya, saya faham.

Jadi, malam ini saya minta awak ubah suasana awak berkawan. Jangan putus kawan dengan siapa2 kini, tapi buat tambahan baru. Saya syorkan, kenal dengan mereka ini, Heliza Helmi, Yatt Hamzah, Felixia Yeap, Irma Hasmie, Safiey Ilias, sertai usrah bersama dengan mereka dan ustazah seperti ustazah Norhafizah Musa atau ustazah Isfadiah contohnya.
Bukakan pintu hati awak untuk pergi usrah, at least 1 jam dalam 23 jam yang telah awak gunakan untuk kerja.

Kedua, awak perlu tegas dan kuat dengan pilihan awak untuk menutup aurat. Sebab itu saya 2-3 kali juga tweet Mira Filzah, mengingatkan dia yang dunia hiburan dengan perwatakan muslimah yang dia nak bawa adalah satu benda yang sangat susah dalam dunia hiburan sebenarnya, semuanya disebabkan 4 faktor yang saya sebutkan kat atas tu.

Ketiga, awak bersabarlah. Setiap cemuhan, fitnah, kecaman yang tidak bersudah itu adalah tanda Allah nak lihat, sejauh mana awak berani atau sanggup letakkan harapan pada Allah. Itu sahaja sebenarnya. Allah nak lihat. Awak bergantung tak betul2 pada-Nya. Awak bulat tak hati untuk-Nya. Awak betul tak bersungguh nak tutup aurat demi-Nya.

Nah, lihat, saya dah bukakan pintu fikiran awak dari sisi yang baru.
Renungkan dengan cuba jawabnya sendiri.
Kuasa ditangan awak Uqasha, Celcom-X Pax. #eh
Bila awak dah ada ‘Suasana’, kemudian awak ‘Tegas’ dengan pilihan awak. Awak pasti akan akan mampu ‘Sabar’ dengan sendirinya.

Nak tahu kenapa?

Kerana Allah swt telah berfirman:
‘Sesungguhnya Dia bersama orang-orang yang bersabar.’
Surah Al Anfaal ayat 46. Dia bersama dengan Uqasha. Kalau Allah nak buka pintu rahmat Dia untuk Uqasha, tiada satu makhluk pun di alam semesta ini dapat menghalangnya. Ingat kata-kata saya ini.
Uqasha, selepas saya buat coretan ini, saya akan kembali sibuk memakmurkan manusia dibumi, saya tinggalkan nota ini untuk awak dan rakan-rakan yang dilangit.

Kita mungkin jarang atau takkan bertemu didunia ni sebab kita jauh antara satu sama lain, tapi saya tahu saya akan jumpa awak disyurga, mungkin rumah awak disebelah rumah isteri2 Nabi Muhammad saw sahaja.
Siapa tahu?

Saya mungkin akan tersenyum bila melihat awak saat itu, kerana dakwah saya hanya dari beberapa baris perkataan dari applikasi alam maya. Membuatkan awak terpanggil untuk jadi lebih baik dan cubalah untuk cari kunci pintu hati adik awak juga, ajak dia, bersama dengan dia, tunjukkan sayang awak sebagai seorang kakak yang nakkan adik dia turut sama2 ke syurga-Nya.

Sampaikan salam dan doa saya untuk dia, Nelydia Senrose, dengan lafaz ‘Assalammu’alaikum’.
Malam ini, malam istimewa coretan khas saya untuk awak, ingat tarikh ni, Isnin, 29/8/2016, jam 10 malam.
Itu waktu untuk kita berdua imbas kembali disyurga nanti.

Ikhlas, Da’i Wan.


Da’i Wan sememangnya berharap Uqasha dapat membaca tulisannya ini. Sehingga kini sudah hampir 9 ribu share di FB. Kebanyakan netizen dilihat menyokong usaha Da’i Wan ini. -PENMERAHDOTCOM


Akhirnya Terbongkar Juga!!! Rupa-rupanya inilah cerita sebenar remaja 18 tahun tiba-tiba kahwin Wanita 42 tahun

Akhirnya Terbongkar Juga!!! Rupa-rupanya inilah cerita sebenar remaja 18 tahun tiba-tiba kahwin Wanita 42 tahun





Satu pengakuan dan pendedahan dari remaja 18 tahun Mohd. So­fi Mat Ali yang memilih Dayang Sopiah 42 tahun seba­gai isteri ternyata membuktikan cinta itu suci dan buta.


Mohd. Sofi memberitahu, kasih sayang dan sikap ber­tang­gungjawab serta me­n­­gam­bil berat Dayang So­­piah ber­jaya me­mikat hatinya.


Ini komennya:


“Saya jatuh cinta dengan kasih sa­yangnya. Sejak berkenalan, dia sentiasa mengambil berat tentang saya sehingga saya memberitahu keluarga mahu berkahwin dengannya.”


“Sejak berkenalan dia ba­n­yak menemani saya sebagai ra­kan, tidak kira susah atau senang malah ketika sakit pun dia datang ke hospital me­lawat dan menceriakan hari saya.


“Tidak kisahlah apa orang cakap asalkan ini jodoh yang ditentukan dan sudah pasti saya akan buat yang terbaik menjaga makan minum isteri saya,”


Jelas Mohd. Sofi memang ada ahli keluarga yang menentang pada mulanya namun selepas bertegas dan menetap­kan keputusan, ah­li ke­luar­­ga­nya ­akur dan mem­berikan sokongan.


Isterinya, Dayang So­­piah mempunyai li­ma­­ anak berusia antara 7 hing­­ga 16 tahun hasil hubungan perkahwinan dengan suami terdahulu.


Dayang memberitahu perkenalan mereka bermula di gelanggang bola tampar sekitar bulan Mei yang lalu.


Sebelum ini dia tidak pernah berjumpa dengan Mohd. Sofi kerana suaminya itu bekerja dalam sektor pem­binaan di Labuan.


Ini komennya si isteri:


“Mohd. Sofi seorang yang agak nakal, namun mudah ber­kawan dengan sesiapa sa­haja tanpa mengira usia sehingga ra­kan-rakan lain amat me­nyenan­gi sikapnya,”


Selamat pengantin baru diucapkan.


Zila AF Buat TINDAKAN GILA SELEPAS DICERAI TALAK SATU Oleh Along Cham... dah lar dosa berkhalwat,ni tambah satu lagi dosa yang cuba...malu la tu kot

Zila AF Buat TINDAKAN GILA SELEPAS DICERAI TALAK SATU Oleh Along Cham... dah lar dosa berkhalwat,ni tambah satu lagi dosa yang cuba...malu la tu kot





KLIK SINI UNTUK BACA


Sunday, 28 August 2016

[VIDEO] LIVE Along Menolak Tangan Zila Semasa Zila Ingin Salam Selepas Lafas Cerai! Buat Zila Tersipu Malu! Lebih Lawak Bila Along Buat Lawak Isu VIDEO Smule Depan Orang Ramai .. Rasa La Kau Zila . .

[VIDEO] LIVE Along Menolak Tangan Zila Semasa Zila Ingin Salam Selepas Lafas Cerai! Buat Zila Tersipu Malu! Lebih Lawak Bila Along Buat Lawak Isu VIDEO Smule Depan Orang Ramai .. Rasa La Kau Zila . .






KLIK GAMBAR DIATAS UNTUK BERITA LANJUT

Pelakon dan pelawak Along Cham akhirnya menceraikan isterinya setelah pelbagai kontrvoersi yang melanda pasangan ini.


Along sah bercerai talak satu dengan isterinya, penyanyi kelahiran Akademi Fantasia, Zila Seeron di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari hari ini.


Selepas empat bulan tidak duduk sebumbung, pasangan Zila Seeron dan suaminya, Along Cham kembali bertemu muka di perkarangan Mahkamah.


Apabila bertemu, Zila cuba bersalam dengan Along namun ditolak oleh Along yang hanya membiarkan tangannya berada dalam poket jaketnya sahaja.


Along telah melafazkan talak satu itu di hadapan Hakim Syarie Abd Halim Abu Samah selepas mahkamah membenarkan permohonan cerai difailkan Along selaku plaintif, pagi ini.


Along memfailkan permohonan cerai mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.


Hakim memerintahkan Zila menjalani tempoh edah selama tiga bulan, mendaftarkan perceraian mereka di pejabat agama daerah Petaling dan sijil nikah dibatalkan.


Pasangan itu bernikah pada 23 Januari 2010 dan dikurniakan seorang anak lelaki, Ahmad Danial yang kini berumur 5 tahun.


Viral Terkini!! Staff JPJ Kurang Ajar Semasa Ketika Proses Renew Roadtax

Viral Terkini!! Staff JPJ Kurang Ajar Semasa Ketika Proses Renew Roadtax




Satu artikel yang dipetik dari laman sosial yang mana satu kes staff JPJ bertindak kurang ajar dengan orang awam ketika proses renew roadtax.

Buat pertama kalinya pergi ke jpj Putrajaya. Minah jpj Putrajaya ni dgn nada suara yg tinggi, boleh pulak sound2 aku "tadi nombor panggil, encik tido ke!??".

AL-KISAH 

Aku sampai jpj Putrajaya nak renew road tax ,aku terus ke pak guard. "Assalamulaikum,sy nak renew road tax" .. terus pak guard tu bg no giliran 1180. Maknanya, No giliran aku dh cetak sblm aku sampai. Aku pun trus duduk d krusi tggu no giliran aku dipanggil.

Sambil2 duduk tu aku tgok skrin yg ada papar no giliran. Aku tgok no 1180 dah naik. Aku trus ke kaunter minah ni. Dgn muka selamba sound aku "TADI NOMBOR PANGGIL, ENCIK TIDO KE!!!??". (Kalau korg baca, x sama dgn nada n mimik muka dia bila ckp mcm tu dgn aku)

Aku apa lagi, aku ckp balik "Cakap baik2 la. Aku baru je sampai, pak guard dpn tu bg kat aku nombor ni"

Lepas tu kau buat muka, minta maaf pun tak. Aku malas nk panjang kn cita. Aku capai hp, amik gbr minah ni. Untuk aku panjangkan di fb agar xda orang lain senasib dgn aku.

PESANAN

Kepada Pihak JPJ & Kementerian Pengangkutan yang berkenaan sila ambil perhatian.

Dan pada korang yang nak berurusan dengan JPJ Putrajaya sila berhati-hati dengan minah ni.
Mulut celupar sampai x reti nk hormat pelanggan.

Aku nak pesan kat staf jpj Putrajaya sekor ni. Gaji kamu tu kami rakyat Malaysia yg bayar. Jangan berlagak sangat. Keje tu biar ikhlas sikit. Berkat ke gaji ko tu utk bg makan kat mak bapak kat kpg ?? 
P/S: Dulu senang je nak renew roadtax sekarang makin susah dan sulit.

Sumber http://www.malaysiaviralstory.com/2016/08/staff-jpj-kurang-ajar-semasa-ketika.html


Mana Fitnah Saya Terhadap Ustaz? – Isu Dakwaan Kes Cabul Maahad Tahfiz, Wardina Jelas Situasi Sebenar

Mana Fitnah Saya Terhadap Ustaz? – Isu Dakwaan Kes Cabul Maahad Tahfiz, Wardina Jelas Situasi Sebenar




Baru-baru ini media sosial ‘panas’ dengan isu dakwaan pencabulan seksual di Maahad Tahfiz. Apatah lagi setelah mengetahui maahad mana yang didakwa terlibat apabila isu tersebut dilaporkan secara terbuka di media arus perdana.


Kes ini turut mendapat perhatian kerana ia melibatkan nama beberapa orang personaliti yang terkenal di laman sosial dan mempunyai ramai pengikut seperti Wardina Safiyyah, Syed Azmi dan Ustaz Kazim. Lebih mengejutkan kita semua apabila Ustaz Kazim membuat laporan polis terhadap Wardina dan Syed Azmi, mengatakan mereka telah ‘memfitnah’ beliau.

Terpanggil untuk menjelaskan situasi, Wardina membuat satu kronologi ringkas berserta penjelasan dari pihaknya tentang apa sebenarnya yang berlaku. Moga segala salah faham ini dapat diselesaikan dengan baik.


Aduan Oleh Ibu Mangsa Sendiri!


Tak Dedahkan Nama Maahad Walau Didesak!


Bukan Ustaz Saja Ada Nama Baik!





Sumber: Wardina Safiyyah


Saturday, 27 August 2016

Lagi suami ina naim buat hal ! tak pasal-pasal dah kantoi...


Lagi suami ina naim buat hal ! tak pasal-pasal dah kantoi...











PETUA HEBAT!! Sufie DEDAHKAN CARA DAN RAHSIA UNTUK PUASKAN JANDA ANAK 5 Hingga Bahagia... Dahsyat PERMAINAN ANAK REMAJA SEKARANG...

PETUA HEBAT!! Sufie DEDAHKAN CARA DAN RAHSIA UNTUK PUASKAN JANDA ANAK 5 Hingga Bahagia... Dahsyat PERMAINAN ANAK REMAJA SEKARANG...






KUALA PENYU 26 Ogos – “Saya jatuh cinta dengan kasih sa­yangnya. Sejak berkenalan, dia sentiasa mengambil berat tentang saya sehingga saya memberitahu keluarga mahu berkahwin dengannya.”


Itu pengakuan Mohd. So­fi Mat Ali, 18, yang memilih Dayang Sopiah Gusti, 40, seba­gai suri hidup meskipun jarak usia mereka 22 tahun.


Mohd. Sofi yang berasal da­ri Kampung Kekapur berka­ta, kasih sayang dan sikap ber­tang­gungjawab serta me­n­­gam­bil berat Dayang So­­piah ber­jaya me­mikat hatinya sehingga mereka me­mutuskan untuk ber­kah­win Selasa lalu.


Katanya, walaupun hubu­ngan mereka pada mulanya menerima tentangan daripada segelintir ahli keluarga, se­ba­­gai manusia biasa dia per­ca­­ya jodoh mereka telah diten­tukan Allah justeru tiada siapa yang mampu menghalangnya.


“Sejak berkenalan dia ba­n­yak menemani saya sebagai ra­kan, tidak kira susah atau senang malah ketika sakit pun dia datang ke hospital me­lawat dan menceriakan hari saya.


“Tidak kisahlah apa orang cakap asalkan ini jodoh yang ditentukan dan sudah pasti saya akan buat yang terbaik menjaga makan minum isteri saya,” katanya kepada Utusan Malaysia di rumah mereka di Kampung Mansud hari ini.


Jelas Mohd. Sofi, selepas menetap­kan keputusan, ah­li ke­luar­­ga­nya ­akur dan mem­berikan sokongan sehingga me­reka dinikahkan di Masjid Beaufort dengan abang Dayang Sopiah sebagai wali.


Sementara itu, Dayang So­­piah yang mempunyai li­ma­­ anak berusia antara 7 hing­­ga 16 tahun hasil per­kah­winannya sebelum ini berkata, perkenalan mereka bermula di gelanggang bola tampar pada awal Mei lalu.


Katanya, dia sebelum ini tidak pernah berjumpa dengan Mohd. Sofi kerana suaminya itu bekerja dalam sektor pem­binaan di Labuan.


“Mohd. Sofi seorang yang agak nakal, namun mudah ber­kawan dengan sesiapa sa­haja tanpa mengira usia sehingga ra­kan-rakan lain amat me­nyenan­gi sikapnya,” katanya.


Friday, 26 August 2016

"Itu ANAK SAMPAH AKU...ANJING Yang Layak Bela.."!! Nasib Malang Bayi Baru LAHIR Dibuang Bersama ANJING KURAP...

"Itu ANAK SAMPAH AKU...ANJING Yang Layak Bela.."!! Nasib Malang Bayi Baru LAHIR Dibuang Bersama ANJING KURAP...




Mayat bayi lelaki dipercayai baru lahir ditemui orang awam di kawasan berhampiran sebuah pondok pengawal yang tidak digunakan di Taman Bestari, Ulu Tiram, Johor Bahru petang semalam.
Nasib baik mayat bayi tu tak dimakan anjing liar sebab khabarnya ada banyak anjing liar kat kawasan tu.





seorang anak kanak ditemukan kaki dirantai dan terbakar di duga di dera ayah kandung,,,namun lihat pengakuan anak ini sangat menyentuh hati.

seorang anak kanak ditemukan kaki dirantai dan terbakar di duga di dera ayah kandung,,,namun lihat pengakuan anak ini sangat menyentuh hati.




Budak Nakal Berhati Emas|Muhammad Ilham seorang kanak kanak 5 tahun yang kakinya terbakar dalam sebuah kejadian kebakaran rumah yang berlaku baru baru ini ,diduga adalah mangsa penderaan ayah kandungnya sendiri,lebih menyedihkan lagi kaki kanak kanak tersebut didapati berantai besi hingga sukar ditanggalkan karena besi hampir menyatu dengan daging.


Dalam kejadian itu ilham di temukan di dalam bilik rumah mereka yang terbakar selepas ia menjerit minta tolong.Mangsa adalah anak bungsu pasangan suami isteri sueip 37 dan nur sinah 35 ,sueip bekerja sebagai pendayung beca dan memiliki 4 orang anak,yang sulung 19 merantau tidak pernah balik,adiknya 17 tahun seorang pengangguran baru habis belajar dan wahyuni 12 tahun masih duduk dibangku sekolah.


Nur sinah ibu mangsa adalah seorang tenaga kerja wanita di arab saudi sudah hampir dua tahun juga tidak pernah membagi kabar berita.


Sueip dengan sisa tenaga yang ada terpaksa membanting tulang mengayuh beca untuk mencari rezeki bagi menafkahi anak anaknya.


Ilham dikenali sebagai seorang anak yang nakal,lasak dan suka bermain pemetik api,pun begitu dia juga seorang yang sangat aktif dan pandai,menurut tetangga ilham Effendi (50 ilham pernah menyalakan kompor di dapur hingga tong gas habis,selain dari itu ilham juga beberapa kali di tangkap efendi menghisap merokok.


“Saya beberapa kali menangkapnya merokok,terus saya buang rokok dan memarahinya,meskipun nakal sebenarnya dia anak yang jujur dan saya sudah beberapa kali mengujinya,sambungnya.


Sementara zaini 50 yang juga merupakan tetangga ilham menyambung cerita berkait ilham,”menurut saya ilham memanglah cukup nakal,bahkah setahu saya ilham sendiri yang meminta dirinya dirantai bila waktunya masuk tidur ,Pernah sekali karena terlupa merantai ilham keluar dari tingkap pergi kejalan pada jam 2 pagi dan hampir kena langga lori,jelas zani.


Ilham yang kini di rawat di rumah sakit dengan luka kaki terbakar menjadi kes polis karena rantai yang terdapat di kakinya mencurigakan.


Bagaimanapun Badriyah doktor yang merawat ilham memberikan laporan bahwa ilham adalah seorang anak yang pandai,dia ini pandai bukan nakal,mungkin ayahnya tidak bisa paham bagaimana menghadapi iham yang aktif dan lasak,katanya


Sementara ilham mengaku atas kenakalannya dan berkata “saya memang nakal,sebab tu ayah rantai kaki saya,tapi jangan tangkap ayah,nanti kakak dan abang saya makan apa? luah ilham dengan polos selebihnya ia merintih kesakitan.


Kesakitan ilham dengan luka bakar dan besi rantai yang sudah menyatu pada dangingnya akibat besi yang panas,doktor terpaksa meminta izin kepada keluarga mangsa untuk memotong kaki ilham.


Namun sejauh ini pihak doktor belum bisa memberikan keterangan apa apa, karena ahli keluarga meminta agar pihak hospital tidak teralu mendedahkan perkara perkara berkait ilham pada media.


Gambar ilham yang tersebar di media sosial juga di ambil adik ayahnya ketika melawat ilham,Saiful (35).memberikan keterangan manyarankan agar pihak hospital menggesa ayah ilham untuk bersetuju memotong kaki ilham.namun pihak keluarga iham enggan untuk bersetuju dengan alasan tidak sampai hati melihat ilham hidup dengan satu kaki.


“Jika pihak hospital enggan memenuhi keinginan kami,kami akan membawa balik ilham dan mencari pengobatan tradisional untuk menyembuhkan kaki ilham” kata sueip.


Bagaimanapun sueip mengaku dia terpaksa merantai anaknya itu bukan karena tidak sayang,akan tetapi ia melibatkan nyawa ilham,”saya melakukan semua itu karena risau anak saya di langga kereta yang lalu lalang di depan rumah,sebelum ini sudah beberapa kali ilham hampir di langgar kereta dan lori, dia juga pernah hampir mati lemas karena mandi sungai tanpa sepengetahuan saya,sambung suiep


Berkait tentang pemotongan kaki ilham, sueip terpaksa berlapang dada karena jika kaki kiri anaknya itu tidak di potong berkemungkinan besar nyawa ilham tidak bisa di selamatkan.


UPDATE TERKINI!! AMARAN KEPADA SEMUA PENGGUNA WHATSAPP!!! PENGGUNA WHATSAPP BACA SINI. HABIS BACA SILA SHARE DLM GROUP MASING2..DAN SHAREKAN.

UPDATE TERKINI!! AMARAN KEPADA SEMUA PENGGUNA WHATSAPP!!! PENGGUNA WHATSAPP BACA SINI. HABIS BACA SILA SHARE DLM GROUP MASING2..DAN SHAREKAN.




Semenjak Whatsapp dibeli dari pengurusan Facebook, 
whatsapp seluruhan "management" telah dikuasai dgn Facebook,
kini didalam whatsapp terbaru versi ( Pergi playstore dan appstore update terbaru versi)
ada Agreement terbaru dari pihak whatsapp,iaitu whatsapp akan dapat sepenuh maklumat kami dari mengguna whatsapp dan akan menjual kpda pihak ketiga(third party),makna maklumat anda akan diperguna dari syarikat lain.
namun semua tu jugak dapat Tidak setujui Pihak whatsapp menjual makulumat kita, bila korang dh update pda whatsapp version terbaru, agreement akan tiba2 muncul pda skrin bila anda buka whatsapp, apabila timbul mende tu,sila ikut dlm gbr sy ajar tu, UnTICK tpt yg bulatan saya buat ....
jika sudah agree tanpa UNTICK, anda masih boleh mengubah didalam setting whatsapp :
masuk kedalam whatsapp> setting> account>npk di bawah akan muncul seperti gbr sy bg.
Jika tak muncul ,blh download Version whatsapp terbaru dari gedung masing2...
anda ada 30 hari masa untuk ubah... selepas 30 hari,tidak boleh berubah lagi.
Jaga la Maklumat anda dengan baik.

Sumber: siang siang




Thursday, 25 August 2016

Dunia Dah Nak Kiamat Kot.. Selepas Bertunang, Pasangan Gay ni buat benda tak senonoh..Geli la nak tengok...

Dunia Dah Nak Kiamat Kot.. Selepas Bertunang, Pasangan Gay ni buat benda tak senonoh..Geli la nak tengok...






Kalau sesiapa jumpa pasangan ni mohon azan telinga dorang..






















THE CAUSES AND THE TREATMENTS OF ASBESTOS LUNG CANCER

Image result for THE CAUSES AND THE TREATMENTS OF ASBESTOS LUNG CANCER

Asbestos lung cancer is the most common cause of occupational cancer death, especially in the United States of America. Although actually it is a rare type of lung cancer. Osbestos lung cancer is caused by lots of exposure of toxic asbestos fibers. According to the World Health Organization (WHO), half of occupational cancer deaths are caused by asbestos. Osbestos lung cancer is typically diagnosed at a late stage because it takes decades, about 15 years to 35 years to develop. But it only takes months for the cancer to spread. Here are the causes and the treatmentsof osbestos lung cancer, which hopefully make us more alert.

THE CAUSES OF ASBESTOS LUNG CANCER

Just as its name,asbestos lung cancer is caused lots of exposure of asbestos. Asbestos is natural mineral which is owned and used since the late 1800s by many companies and manufacturers in North America. If the product contained in asbestos is disturbed, the microscopic fibers are released into the air. If this microcospic fibers are inhaled, they are trapped in the lungs. For a long period of time, the inhalation of this asbestos is accumulated and causes critical health problems. Not only causing critical health problems, lots of inhalation of asbestos can also cause inflammation and scarring.

The duration and the concentration of the exposure of asbestos have important roles in developing lung cancer. The higher duration and concentration asbestos fibers exposure, the higher risk of lung cancer. After decades, this asbestos exposure not only cause asbestos lung cancer, but it can also form tumor by irritating and damaging cells in body. It depends on a person’s genetic, health, and habit.

For those who smoke, it will increase the risk of the development of asbestos lung cancer. Smoking will aggravate potential symptoms which are related to asbestos. Other factors which affects on the development of asbestos lung cancer are bad life style and dietary, and also high stress.

THE TREATMENTS OF ASBESTOS LUNG CANCER

For a beginning, it often starts with primary care to assess the symptoms which occurs. Referral to specialist doctors depends on which body’s part which is producing the symptoms. X-Rays, CT scan and PET scan are standard tests which have to be done when all types of cancer, including asbestos lung cancer are suspected. Just like all types of cancer, asbestos lung cancer is treated with surgery and therapy. Chemoteraphy can be used for treating asbestos lung cancer, but the drugs are varied.


Those are the causes and the treatments of asbestos lung cancer. Hopefully they will make us more cautious with asbestos lung cancer.


NI LAH AKIBAT NYA KALAU KALIAN DURHAKA KEPADA ORANG TUA MU.!!!!! ALLAH BAYAR CASH! AKIBAT PUKUL DAN TENDANG IBUNYA SENDIRI, DENGAN KUASA ALLAH GADIS INI BERTUKAR MENJADI MAKHLUK ANEH YANG PALING MENGERIKAN.

NI LAH AKIBAT NYA KALAU KALIAN DURHAKA KEPADA ORANG TUA MU.!!!!! ALLAH BAYAR CASH! AKIBAT PUKUL DAN TENDANG IBUNYA SENDIRI, DENGAN KUASA ALLAH GADIS INI BERTUKAR MENJADI MAKHLUK ANEH YANG PALING MENGERIKAN.








INI LAH AKIBAT ANAK DURHKA KEPADA ORANG TUA NYA....


BAGIKAN kepada yang lain untuk sama-sama dijadikan iktibar dan pengajaran bersama. Masyarakat di Dusun Jublek, Desa Napis, Kecamatan Tambakrejo, Kabupaten Bojonegoro digemparkan oleh penemuan mayat di dalam lemari.


Yang lebih mengherankan lagi, mayat tersebut telah mengeras tampaknya diawetkan bertahun-tahun lamanya. Sebenarnya mayat seorang wanita ini telah disumpah oleh ibunya karena telah memberontak terhadap ibu sendiri. Biarpun peristiwa ini telah lama terjadi namun diharapkan ini menjadi iktibar buat kita semua. Informasi ini diperoleh melalui Berita Jatim di lapangan, Kamis (20/8/2009) menyebutkan, mayat tersebut ditemukan warga di salah satu rumah kosong di tengah hutan jati sekitar desa setempat...


Semoga artikel ini bermanfaat, aamiin. Kisah Anak Durhaka Kepada Orang Tua. Anak yang durhaka kepada orang tua merupakan dosa yang sangat besar, ... saat kematian seorang anak yang durhaka kepada orang tuanya..



TAKZIAH!! AL-FATIHAH..Penyanyi pop legenda, Eddy Silitonga meninggal dunia sebentar tadi..

TAKZIAH!! AL-FATIHAH..Penyanyi pop legenda, Eddy Silitonga meninggal dunia sebentar tadi..




JAKARTA: Penyanyi pop legenda Indonesia, Eddy Silitonga, 65, meninggal dunia pada kira-kira jam 12.05 tengah malam semalam. 

"Ya, beliau meninggal dunia pada jam 00:05 [a.m.]," kata salah seorang anak lelaki Eddy, Mario. 

Eddy terkenal dengan lagu Bunga Tanjung dalam kalangan peminat di Malaysia. 

Dua minggu lalu, penyanyi kelahiran Pematang Siantar itu dibawa ke sebuah hospital di Jakarta Selatan kerana mengalami masalah pernafasan dan kadar gula dalam darah yang rendah. 

Eddy turut mengalami masalah jantung dan kencing manis. 

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Mama dan Ayah dilaporkan meninggal dunia pada 11 Ogos. 

Bagaimanapun, ahli keluarganya membuat penafian dengan berkata, Eddy masih dalam keadaan baik. 

Majlis pengebumian dijangka diadakan pada Sabtu ini di Tanah Perkuburan Kristian di Jakarta Selatan. - Agensi


Kejam!! Bayi Yg Berusia 23 Hari DILIWAT Bapanya Kerana Isteri Tidak Melayan Tuntutan Nafsunya ! MashaAllah !

Kejam!! Bayi Yg Berusia 23 Hari DILIWAT Bapanya Kerana Isteri Tidak Melayan Tuntutan Nafsunya ! MashaAllah !




Berang isteri dalam pantang enggan melayan kehendak s3ksualnya, seorang lelaki berusia 28 tahun bagaikan dirasuk syaitan apabila sanggup meliwat bayi lelakinya berusia 23 hari di dalam bilik di rumah mereka di Taman Sunway, Batu Caves di sini kelmarin.

Laporan media menyebut lebih kejam apabila tangisan bayi malang yang menahan kesakitan itu langsung tidak diendahkan si bapa durjana, sebaliknya dia menjadi lebih rakus dengan bertindak menutup mulut anaknya itu menggunakan tangan dengan kuat, sekali gus menambah derita si kecil.

Bapa yang kejam itu berbuat demikian untuk mengelakkan tangisan bayi malang itu didengari isterinya yang ketika kejadian dilaporkan sedang berehat di ruang tamu rumah.

Dipetik Harian Metro hari ini, sumber polis berkata, tindakan keji dan kejam itu hanya disedari ibu mangsa berusia 39 tahun kira-kira pukul 4 petang apabila melihat mangsa tidak bermaya ketika mahu memandikannya.

“Si ibu terkejut apabila melihat bahagian mulut mangsa lebam. Pemeriksaan wanita itu kemudian mendapati bahagian dubur mangsa turut cedera.

“Dia mula curiga suaminya melakukan sesuatu yang buruk terhadap bayinya kerana sedar sebelum itu lelaki berkenaan bermain bersama anaknya itu di dalam bilik,” katanya.

Sumber berkata, tanpa pengetahuan suaminya wanita terbabit bergegas membawa mangsa ke sebuah klinik sebelum doktor mengarahkannya melakukan pemeriksaan semula di Hospital Selayang.

“Pemeriksaan doktor yang mengesahkan mangsa diliwat. Berang dengan perbuatan terkutuk suaminya itu, wanita itu membuat laporan di Balai Polis Selayang,” katanya lagi.

Sumber itu berkata, sebelum kejadian suspek mengajak ibu mangsa melakukan hubungan s3ks, namun wanita itu enggan kerana dia masih pantang kerana baru 23 hari melahirkan anak.

Lelaki itu ditahan malam kelmarin dan sedang direman selama empat hari.

Sumber juga berkata bayi itu berada dalam keadaan kritikal.


Subhanallah!! Kisah Kehidupan Mat Rempit Yang Mati Selama 3 Hari Kemudian Kembali Hidup Semula

Subhanallah!! Kisah Kehidupan Mat Rempit Yang Mati Selama 3 Hari Kemudian Kembali Hidup Semula




Apabila dikongsi sesuatu kisah pengajaran , jika kau tidak mengambil itu sebagai pengajaran , maka ia adalah sia-sia . Sampaikanlah kepada yang lain agar menjadi bahan bualan untuk peringatan akhirat nanti , semoga kita semua berada dalam lindungan . Mati adalah perkara paling dekat .

Dawawi telah ditakdirkan Allah dengan pengesahan Hospital bahawa beliau telah meninggal dunia dengan asbab merempit.Setelah dikebumikan selama 3 hari di dalam Kubur, setiap malam dalam 3 hari itu….Ibunya telah bermimpi anaknya Dawawi masih hidup dan merayu kepada Ibunya untuk digali semula kuburnya….Mungkin malam yang pertama bermimpi, Ibunya menganggap bahawa ia sekadar mainan tidur….

Setelah Tiga hari berturut-turut bermimpi yang sama, Ibunya menangis dan berkeras meminta Abg Arwah supaya mendapatkan Surat Perintah daripada Pihak Berkuasa untuk digali semula Kubur anaknya itu….Setelah segala urusan surat menyurat selesai dan setelah mendapat kelulusan daripada Pihak Berkuasa, maka tibalah hari yang penuh mendebarkan kepada seluruh orang kampung bagi menyaksikan urusan penggalian semula kubur “Arwah Dawawi”….

Semua yang berkenaan telah bersiap sedia di tepian kubur yang hendak digali, kiri kanan penuh dengan Polis, Doktor dan sebagainya….

Setelah penggalian bermula, tanah mula disodok sedikit demi sedikit….Dengan penuh mencemaskan….Masya-Allah….Astaghfirullah!…Sesungguhnya apa yang dijanji oleh Allah adalah benar….!

Mayat baru sahaja 3 hari, tetapi kain kapan yang membalut jenazah telah koyak rabak seperti dicarik-carik serta tubuh Dawawi dipenuhi kesan luka torehan…Luka bergarisan memanjang. bagai kesan dilibas sesuatu yang amat tajam dan lukanya dalam hingga nampak daging, namun tidak berdarah….

Dalam keadaan yang amat cemas tu….ada suara yang mengatakan Dawawi masih hidup lagi!….Itulah suara Doktor yang telah bersiap sedia di tepian kubur bagi menanti sebarang kemungkinan…..

Tanpa berlengah, Dawawi di bawa ke Hospital, 6 bulan Dawawi koma…Sebaik sedar, air matanya terus berjuraian….Matanya sentiasa berkaca……Rakan baik nya yang bernama Mus yang masih terkejut Dawawi yang “Hidup Semula” bertambah bimbang dengan kelakuan Dawawi yang banyak berdiam diri selepas kejadian tersebut…..Bagi Mus, Dawawi bertambah pelik kerana dia banyak termenung dan menangis serta selalu mendekatkan diri untuk belajar agama…(Sebelum ni merempit sahaja)..Dawawi yang dulunya jahat sudah bertukar menjadi baik….

Setelah setahun berlalu, Dawawi bersedia untuk bercerita tentang segala apa yang telah berlaku ke atas dirinya….Mus adalah antara salah seorang yang mendengar cerita Dawawi…

“Jika korang rasa apa yang aku telah rasa sewaktu ‘di sana’ dulu, sungguh korang takkan melakukan perkara yang mendatangkan dosa dalam hidup!”….Dawawi memulakan ceritanya….

Sewaktu Imam habis membaca Talkin di kuburnya dan semua telah beredar meninggalkan kubur….Dawawi mengatakan bunyi tapak kaki kamu semua yang meninggalkan kuburnya berdentum dan bergema sangat kuat sebanyak 7 kali bagaikan halilintar yang membelah bumi….Waktu tu Dawawi menutup kedua-dua belah telinganya….

Setelah bunyi tersebut menyepi…Bunyi Sretttttttttt!……..Sretttttttttt!…Seakan rantai besi yang diseret di atas lantai bergema…Dirinya betul-betul ketakutan waktu tu….Tiba-tiba dari hadapannya, 2 orang lelaki yang memakai serban dan berjubah putih, dengan membawa rantai besi sebesar lengan, besi itu sangat panjang sehinggakan penghujungnya tidak kelihatan…! Subhanallah….(Sayu hati saya membaca kisahnya)….

Dengan semua soalan yang telah “Bocor” sewaktu hidup di dunia ditanya kepada Dawawi, “MA RABBUKA!”, “MA NABIYYUKA!”, “MA DINNIKA”, “MA KIBLATUKA!”, “MA IMMAMUKA!”, “MA IKHWANUKA!”….Dawawi mengatakan tiada 1 pun soalan yang boleh dijawab olehnya….Beliau faham dengan soalan tersebut walaupun beliau tidak pernah tahu bahasa arab!…..

Dawawi dilibas dengan rantai besi tersebut sehinggalah apabila libasan berlaku, rantai besi tersebut terus melilit seluruh anggotanya…Subhanallah..!

Beliau menjerit dan berkata : “Tolong aku Ya Allah, Aku bertaubat! Ampunkanlah dosa aku!…. Hanya itu sahaja ratapannya waktu tu….Sehabis sahaja soalan tu, beliau tersedar bahawa beliau telah hanyut di dalam sungai…Dalam keadaan tidak bermaya, sekali lagi beliau mendengar bunyi seretan rantai besi sebesar lengan yang telah melibasnya sebentar tadi….

Hamba Allah yang berjubah tadi….Bertanya lagi : “MA RABBUKA!”….Masih tidak boleh dijawap oleh Dawawi, maka dilibasnya lagi besi tersebut ke tubuh Dawawi…Setelah libasan tersebut, pandangannya gelap gelita, apabila sedar Dawawi mengatakan bahawa beliau telah terlantar di wad Hospital…..Subhanallah…!

Mus dan rakannya yang mendengar segala kisah Dawawi turut sama menangis bersama Dawawi….
Allah memberi peluang untuk Dawawi “Hidup Semula” sebagai peringatan dan tanda kesayangan Allah kepada Dawawi dan keseluruh Hamba-hambaNya termasuk lah kita….

Dawawi hanya “Hidup Semula” selama 3 Tahun, dalam waktu tu beliau tidak pernah mensia-siakan atau membiarkan harinya terbuang tanpa diisi dengan amal ibadah…..Katanya : “Aku takut jika aku mati lagi, amal ibadahku tidak cukup untuk membantu aku di sana….” Subhanallah!

Dawawi “Kembali Semula” pada Allah dalam tidur selepas menunaikan solat malam ketika menunggu tiba waktu Subuh…Umurnya ketika “Meninggal Dunia” kali pertama adalah 19 Tahun, dan kali keduanya “Meninggal Dunia” 3 Tahun selepas itu….

Cerita ini teramat memberi kesan kepada saya dek kerana mengenangkan umur yang Allah Taala beri ketika ini tidak banyak saya rasa digunakan untuk menuju ke jalan Allah….Lepas solat akan terngiang-ngiangla cerita seksaan Dawawi ini di pandangan hati saya….. 


Wednesday, 24 August 2016

"Tolong Henti Sebar Gambar Saya, Itu Gambar Peripadi Untuk Suami Saya!!", Luahan Hati Seorang Ustazah Apabila Gambar Panasnya Sedang Beraksi Tersebar Kerana Handfonnya Hilang!! Gambar No 3 tu Wow!!! Tak Sangka Macam Tu Dia Posing

"Tolong Henti Sebar Gambar Saya, Itu Gambar Peripadi Untuk Suami Saya!!", Luahan Hati Seorang Ustazah Apabila Gambar Panasnya Sedang Beraksi Tersebar Kerana Handfonnya Hilang!! Gambar No 3 tu Wow!!! Tak Sangka Macam Tu Dia Posing






KeC0hhh Sekolah Tadi..!! Apa Sudah Jadi..!! terkejut aku tengok.. kesian betul dekat “USTAZAH” ni.. ape yang terjadi ke atas diri nya amat memalukan.. gambar no.3 tuu memang Clearrr sangat ahh.. Hhmmmmm..!!

Fesyen ‘KETERLALUAN’ Remaja Melayu Masa Kini.. Apa nak jadi dengan anak melayu masa kini. Dalam era yang membangun ni banyak betul style dan pengaruh media sosial barat yang memesongkan akidah anak-anak muda melayu terutamanya wanita.

Pelbagai fesyen yang menampakkan tubuh badan samada dari barat,k-pop dan sebagainya. Jom kita terjah cara pemakaian anak gadis melayu terkini sekarang… Andai kata ada pak aji yang membaca artikel ni mau berdarah hidung orang tua tu kihkihkhih…

Tapak rumah ada punca air mata air Iaitu tapak rumah itu adalah tempat kediaman semulajadi jin ada punca mata air kerana punca mata air adalah tempat kediaman semulajadi jin dan ia boleh dikenali dengan airnya yang sentiasa mengalir, walaupun di musim kemarau.Kalau dibuat kediaman maka jin dari tanah akan memasuki dan tinggal dalam rumah dan tambahan pula jika dibina kediama.

Apa nak jadi dengan anak melayu masa kini. Dalam era yang membangun ni banyak betul style dan pengaruh media sosial barat yang memesongkan akidah anak-anak muda melayu terutamanya wanita.

Pelbagai fesyen yang menampakkan tubuh badan samada dari barat,k-pop dan sebagainya.


Jom kita terjah cara pemakaian anak gadis melayu terkini sekarang…

















Andai kata ada pak aji yang membaca artikel ni mau berdarah hidung orang tua tu kihkihkhih…Fesyen ‘KETERLALUAN’ Remaja Melayu Masa Kini..


Jasmin Hamid Berani Mati Dedahkan Punca Sebenar Kubur Arwah Ibunya Diceroboh Dan Digali Semula Oleh Individu Ini Dan Dia Menemui . . .


Jasmin Hamid Berani Mati Dedahkan Punca Sebenar Kubur Arwah Ibunya Diceroboh Dan Digali Semula Oleh Individu Ini Dan Dia Menemui . . .



Pelakon, Jasmin Hamid meluahkan rasa terkilan apabila melihat pusara ibunya di Tanah Perkuburan Subang Jaya telah diceroboh oleh orang tidak dikenali. Bertambah bengang apabila ketika menziarahi kubur ibunya baru-baru ini, beliau mendapati botol yang ditanam bagi meletakkan bunga di atas pusara tersebut telah dicabut oleh pihak tidak bertanggungjawab





“Saya terkejut apabila melihat kubur ibu saya berlubang. Apa salah saya sehingga orang sanggup membuat perkara yang tidak bertanggungjawab sebegitu. Saya bukannya buat perkara yang khurafat. Kenapa ada pihak yang mendengki. Kalau nak diikutkan, ia hanyalah perkara kecil. Cuma saya tertanya-tanya kenapa mereka sanggup berbuat begini pada saya”


“Saya tidak mahu ambil sebarang tindakan. Lagipun saya tidak tahu siapa yang buat begitu. Tetapi jika ada yang tidak berpuas hati dengan saya, datang dan berjumpa dengan saya. Tertanya-tanya juga, ada ke sesiapa yang sakit hati dengan saya,” katanya kepada Berita Harian Online berhubung dengan kejadian malang yang menimpa pusara ibu beliau baru-baru ini.


Pada masa yang sama, kejadian tersebut turut dikongsi Jasmin di laman Instagram beliau berikutan terlalu bengang dengan tindakan individu berkenaan. Menerusi perkongsian itu juga, rata-rata peminat turut bersimpati dengan kejadian yang menimpa beliau dan kesal dengan sikap individu terbabit yang bertindak secara melampau ke atas tanah perkuburan.


Tuesday, 23 August 2016

"Saya Ingat Dia Tidak Serius.. Tapi Malam Itu . . ." Salam Takziah Ifa Raziah.. Selepas Beberapa Hari Terkena Jangkitan Di Alat Sulit Akhirnya Anak Ifa Raziah Pergi . . .


"Saya Ingat Dia Tidak Serius.. Tapi Malam Itu . . ." Salam Takziah Ifa Raziah.. Selepas Beberapa Hari Terkena Jangkitan Di Alat Sulit Akhirnya Anak Ifa Raziah Pergi . . .






PENYANYI Ifa Raziah bersama anaknya, Muhammad Shakir Aqili Mohd Yani, yang cedera ketika bermain badminton Sabtu lalu. KUALA LUMPUR: Gara-gara lupa memakai seluar dalam, bahagian sulit anak kepada penyanyi Ifa Raziah, Muhammad Shakir Aqili Mohd Yani, 11, cedera ketika bermain badminton Sabtu lalu. Ifa berkata, pada mulanya beliau tidak berasakan kecederaan itu terlalu serius, justeru hanya membawa anaknya ke klinik. Bagaimanapun bahagian berkenaan terus membengkak dan sakit sehingga kanak-kanak lelaki berkenaan terus dibawa ke Hospital Pakar KPJ Tawakkal dekat sini. "Doktor mengesahkan Aqili terkena jangkitan Testicular Torsion. Tak sangka pula ia kecederaan yang serius. "Rupa-rupanya doktor memberitahu, kanak-kanak lelaki terutamanya tidak boleh bersukan tanpa memakai seluar dalam kerana ia boleh mengganggu bahagian sulit mereka," katanya ketika dihubungi BH Online pagi tadi. DOKTOR mengesahkan Aqili terkena jangkitan Testicular Torsion. Testicular Torsion berlaku apabila buah zakar dan salur sperma terpulas atau 'twisted'. Berikutan buah zakar terpulas, ia mengakibatkan perjalanan darah ke dalam buah zakar tergendala atau terputus, menyebabkan bahagian itu membengkak dan meradang, yang memerlukan bantuan kecemasan perubatan. Sementara itu, Ifa berkata, beliau lega apabila doktor memberitahu penyakit anaknya itu masih boleh diubati dan akan pulih seperti biasa. "Risau juga kalau dia mandul. Maklumlah, dialah satu-satunya anak lelaki yang saya ada dan ia juga berkaitan dengan masa depannya. "Apa-apapun saya lega apabila diberitahu Aqili akan pulih seperti biasa. Cuma selepas ini saya akan lebih berhati-hati dan sentiasa mengingatkan dia untuk menjaga diri," tuturnya.


Cepat Cari Janda !!! 3 Hikmah Bagi Lelaki Yang Menikahi Wanita Berstatus Janda

Cepat Cari Janda !!! 3 Hikmah Bagi Lelaki Yang Menikahi Wanita Berstatus Janda





Banyak hikmah menikahi janda. Banyak ganjaran Allah SWT berikan kepada lelaki yang benar-benar ingin memperisterikan janda asalkan ianya mengikut sunnah dan mencapai keredhaannya. Berikut ialah beberapa hikmah yang InsyaAllah dapat dipetik dari menikahi janda, antara lain :
1. Terselamatkannya mereka dunia dan akhirat


Allah berfirman dalam KitabNya Yang Mulia: “Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan, ‘Rabb kami ialah Allah’, kemudian mereka bersikap istiqamah, maka akan turun malaikat kepada mereka (dengan mengatakan), ‘Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu merasa sedih, dan bergembiralah kamu dengan surga yang telah dijanjikan Allah kepadamu.’” (Fushshilat:30)
2. Terselamatkannya anak mereka dari didikan yang tidak Islami


“Nyatalah bahawa pendidikan individu dalam Islam mempunyai tujuan yang jelas dan tertentu, iaitu : menyiapkan individu untuk dapat beribadah kepada Allah SWT. Dan tak perlu dinyatakan lagi bahwa totalitas agama Islam tidak membatasi pengertian ibadah pada solat, shaum dan haji; tetapi setiap karya yang dilakukan seorang muslim dengan niat untuk Allah semata merupakan ibadah.” (Aisyah Abdurrahman Al Jalal, Al Mu’atstsirat as Salbiyah fi Tarbiyati at Thiflil Muslim wa Thuruq ‘Ilajiha, hal. 76).


“Jauhilah oleh kalian rumput hijau yang berada di tempat kotor.” Mereka (para sahabat) bertanya, “Apakah yang dimaksud dengan rumput hijau yang berada di tempat kotor itu, wahai Rasulullah?” Beliau menjawab, “Yaitu, wanita yang sangat cantik, yang tumbuh berkembang di tempat yang tidak baik.” (HR. Daruquthni)


“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.” (QS. At Tahrim: 6 ).


Imam adh-Dhahaq dan Muqaatil berkata, “seorang muslim wajib mengajari keluarganya (isteri dan anaknya), termasuk juga kerabat-kerabatnya, budaknya yang perempuan dan laki-laki, apa saja yang telah Allah perintahkan dan larang atas mereka.”


Menurut Imam as-Sa’di makna memelihara keluarga dan anak-anak iaitu dengan mendidik dan mengajari mereka, menekankan mereka untuk melaksanakan perintah Allah, kerana seorang hamba tidak akan selamat kecuali jika ia melaksanakan perintah Allah terhadap diri peribadinya dan orang-orang yang ada di bawah kendaliannya, seperti isteri, anak-anak dan selain mereka yang di bawah kuasanya.
3. Tersebarkannya kasih sayang di antara kaum muslimin, diantara para muslimah dan anak anak yatim.


“Wahai Rasulullah, saya memiliki saudara-saudara perempuan yang berjiwa keras, saya tidak mau membawa yang keras juga kepada mereka. janda ini saya harapkan mampu menyelesaikan permasalahan tersebut.” kata Jabir “benar katamu” jawab Nabi SAW.


“Barangsiapa memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa dengan-Nya.” (HR. Ibnu Khuzaimah dari Salman Al-Farisi pada Khutbah Rasulullah SAW menyambut Ramadhan)


Rasulullah SAW bersabda : Saya dan orang yang menanggung (memelihara) anak yatim. Ada di syurga bagaikan ini, seraya beliau memberi isyarat dengan jari telunjuk dan jari tengah dan beliau merentangkan kedua jarinya itu. (HR. Bukhari)


Nota: Biar lelaki-lelaki di luar sana tahu bahawa janda-janda ni bukan kelas kedua. Mereka bukan untuk dipermain-mainkan. InsyaAllah memang terdapat banyak hikmah & ganjaran pahala Allah berikan buat lelaki yang mengahwini janda. Wallahualam.



Monday, 22 August 2016

Lelaki Ini Berang Kerana Seorang Wanita Tidak Dikenali Mendakwa Sebagai Isterinya Di Facebook

Lelaki Ini Berang Kerana Seorang Wanita Tidak Dikenali Mendakwa Sebagai Isterinya Di Facebook 




Bagaimana jika anda belum berkahwin, tetapi tiba-tiba seseorang yang tidak anda kenali mengaku anda ialah suaminya, siap ada anak bersama lagi. Pasti terkejut beruk, bukan?


Itulah yang berlaku pada seorang pengguna Facebook bernama Amir Faiz. Amir yang tinggal di Teluk Intan dan sudah bertunang dengan wanita bernama Afiqah Kamal berang apabila seorang pengguna Facebook bernama Nor Azmanira mendakwa telah berkahwin dengannya, malah memiliki seorang anak bersamanya.


Menurut Amir Faiz, walaupun mengaku isterinya, wanita yang menggunakan nama Nor Azmarina itu tidak pernah memuat naik gambar mereka berdua dalam satu gambar. Ini membuktikan yang Azmanira hanya mereka cerita.



Malah, Azmanira yang mendakwa berasal dari Jerteh, Terengganu turut menukar nama Amir Faiz kepada Tengku Amir Faiz Fariz Adrian Tengku Amir Razali dalam status Facebooknya.



Mungkinkah akaun Facebook wanita ini telah digodam seseorang yang ingin mengenakannya? Ini kerana tahap delusi wanita ini agak mengejutkan.







Atau mungkin benar wanita ini perlu mendapat rawatan psikiatri? Hanya dia yang tahu jawapannya.

Apa pun tidak elok mendakwa seoseorang itu suamimu sedangkan itu tidak benar. Diharap Nor Azmanira tampil pemperjelaskan keadaan dengan segera.

Sumber: Amir Faiz – amazingnara.com